Klantcase: onjuiste algemene voorwaarden

Daniëlle Bredenhof • 6 juli 2025
Een zwarte achtergrond met een paar witte lijnen erop
Een zwarte achtergrond met een paar witte lijnen erop

Klantcase: hoe onjuiste toepassing van algemene voorwaarden bijna voor een financieel verlies zorgden

Als jurist bij Bredenhof Legal Services zie ik het vaak: ondernemers die netjes algemene voorwaarden hebben laten opstellen, maar vervolgens verrast worden als blijkt dat die voorwaarden juridisch niet van toepassing zijn verklaard. En dan kunnen de gevolgen behoorlijk vervelend zijn. Een recent voorbeeld uit mijn praktijk laat goed zien waarom het niet alleen belangrijk is wat er in je voorwaarden staat, maar ook hoe je ze gebruikt.

De situatie: klant weigert annuleringskosten te betalen.
Een nieuwe klant nam contact met mij op met een dringende vraag:

“Mijn klant heeft een opdracht geannuleerd en weigert de annuleringskosten te betalen. Terwijl dit gewoon in mijn algemene voorwaarden staat!”

Bij navraag bleek dat de voorwaarden keurig waren opgesteld door een jurist. Maar toen ik vroeg wanneer en hoe deze voorwaarden aan de klant waren overhandigd, werd al snel duidelijk waar het probleem zat: de voorwaarden waren wel meegestuurd met de offerte, maar er was nergens expliciet naar verwezen. En dus juridisch niet op de juiste manier “van toepassing verklaard”.

⚖️ Het gevolg? Geen juridische basis
In juridische zin waren de algemene voorwaarden daardoor niet bindend. De wederpartij had ze niet geaccepteerd, en er was geen verwijzing opgenomen in de offerte of andere communicatie omtrent het van toepassing verklaren van de algemene voorwaarden. Resultaat: de klant hoefde de annuleringskosten niet te betalen. Een flinke financiële domper.

✅ De oplossing: herzien én correct inzetten
Gelukkig kon ik snel bijspringen. Ik heb niet alleen de inhoud van de algemene voorwaarden aangescherpt (inclusief duidelijke bepalingen over annulering en betalingstermijnen), maar ik gaf ook praktische tips en voorbeeldteksten om ervoor te zorgen dat de voorwaarden voortaan op de juiste manier worden gebruikt.

Onder andere:
  • Hoe en wanneer je voorwaarden moet meesturen
  • Welke formuleringen je op je offerte, factuur of website zet
  • Wat je moet doen bij mondelinge of snelle online afspraken
Het resultaat? De ondernemer is nu beter beschermd en weet precies hoe hij zijn juridische basis goed inzet. Geen gedoe meer over annuleringskosten of andere afspraken, alles is duidelijk en waterdicht.

Wat kun jij hiervan leren?
Veel ondernemers denken dat ze ‘klaar’ zijn zodra er algemene voorwaarden zijn opgesteld. Maar minstens zo belangrijk is het correcte gebruik ervan. Doe je dat niet, dan loop je onnodig (financieel) risico.

Laat je algemene voorwaarden niet alleen opstellen, maar ook goed uitleggen en integreren in je werkwijze. Zo ben je beschermd én voorkom je discussies achteraf.

Vragen over jouw algemene voorwaarden?
Wil je zeker weten dat jouw voorwaarden juridisch kloppen én op de juiste manier worden toegepast? Neem vrijblijvend contact met mij op. Ik help je graag verder.
Gerelateerde blogs

Dit vind je misschien ook interessant

door Daniëlle Bredenhof 29 mei 2025
Met trots delen wij u mede dat wij sponsor zijn van de Nationale Sleepbootdagen 2025 in Vianen, Utrecht.
Het woord wet staat geschreven in scrabble-steentjes op een houten tafel.
door Daniëlle Bredenhof 9 mei 2025
Schijnzelfstandigheid: wanneer is hier sprake van?
Een gebouw met daarop zuilen en beelden
door Daniëlle Bredenhof 17 maart 2025
Contracten en valkuilen: waar moet u op letten als ondernemer?