Klantcase: altijd een jurist binnen handbereik
Daniëlle Bredenhof • 9 juli 2025

Klantcase: altijd een jurist binnen handbereik. Zó werkt ons juridisch abonnement in de praktijk
Veel ondernemers schakelen pas juridische hulp in als het misgaat. Maar wat nou als je vooraf al weet waar je juridische risico’s zitten? Wat als je altijd laagdrempelig een jurist kunt bellen met je vragen, zonder meteen een dure factuur te verwachten?
Voor één van mijn vaste klanten is dat inmiddels de realiteit. Sinds begin dit jaar maakt hij gebruik van het juridisch abonnement van Bredenhof Legal Services. Voor een vast bedrag per maand heeft hij nu altijd een jurist ter beschikking die meedenkt, adviseert en bewaakt dat zijn bedrijf juridisch sterk staat.
De situatie
Deze klant, een ondernemer in de zakelijke dienstverlening, groeide hard, werkte met zzp’ers, sloot steeds meer contracten en startte zelfs een tweede bedrijf. In de praktijk ontstonden er steeds vaker juridische vragen:
- “Kan ik dit zo in mijn offerte zetten?”
- “Heb ik eigenlijk goede overeenkomsten met mijn freelancers?”
- “Wat moet er in mijn algemene voorwaarden staan over aansprakelijkheid?”
- “Moet ik iets doen met de AVG nu ik e-mailadressen verzamel?”
Hij had geen tijd om zich hierin te verdiepen, maar wist ook niet goed bij wie hij hiervoor terecht kon.
De oplossing: een juridisch abonnement
We kwamen tot de conclusie dat mijn juridisch abonnement precies is wat hij nodig heeft. Dat betekent:
- Voor een vast bedrag per maand heeft hij toegang tot juridisch advies;
- Hij kan me bellen, mailen of appen met vragen, zonder drempels;
- Elk kwartaal plannen we een juridisch overleg: wat is er veranderd in het bedrijf, waar liggen juridische aandachtspunten, en wat moet worden aangescherpt?
- Ik denk proactief mee over risico’s, contracten en voorwaarden. Dus vóórdat het problemen worden.
De impact
Inmiddels zijn zijn algemene voorwaarden geüpdatet, ligt er een stevige samenwerkingsovereenkomst voor zzp’ers, en is zijn privacyverklaring volledig AVG-proof. Daarnaast stuur ik hem regelmatig even een reminder als ik zie dat er iets juridisch speelt in zijn branche, of als ik hoor dat de wet verandert.
Voor hem betekent het: rust, overzicht én juridische zekerheid.
“Ik weet dat ik altijd iemand kan bellen die meedenkt. En ik hoef niet bang te zijn voor een hoge rekening achteraf. Dit had ik echt veel eerder moeten doen.”
Ook juridisch ontzorgd worden?
Ben jij ondernemer en wil je:
- Juridisch advies zonder verrassingen achteraf?
- Iemand die meedenkt over risico’s en documenten?
- Zeker weten dat jouw bedrijf juridisch klopt?
Dan is het juridisch abonnement van Bredenhof Legal Services wellicht iets voor jou. Stuur ons gerust een bericht voor een vrijblijvende kennismaking en dan kijken we samen wat jouw bedrijf nodig heeft.
📩 info@bredenhoflegalservices.nl
📞 06 24943611 (WhatsApp & Telefoon)
Gerelateerde blogs
Dit vind je misschien ook interessant

Als jurist bij Bredenhof Legal Services zie ik het vaak: ondernemers die netjes algemene voorwaarden hebben laten opstellen, maar vervolgens verrast worden als blijkt dat die voorwaarden juridisch niet van toepassing zijn verklaard. En dan kunnen de gevolgen behoorlijk vervelend zijn. Een recent voorbeeld uit mijn praktijk laat goed zien waarom het niet alleen belangrijk is wat er in je voorwaarden staat, maar ook hoe je ze gebruikt. De situatie: klant weigert annuleringskosten te betalen. Een nieuwe klant nam contact met mij op met een dringende vraag: “Mijn klant heeft een opdracht geannuleerd en weigert de annuleringskosten te betalen. Terwijl dit gewoon in mijn algemene voorwaarden staat!” Bij navraag bleek dat de voorwaarden keurig waren opgesteld door een jurist. Maar toen ik vroeg wanneer en hoe deze voorwaarden aan de klant waren overhandigd, werd al snel duidelijk waar het probleem zat: de voorwaarden waren wel meegestuurd met de offerte, maar er was nergens expliciet naar verwezen. En dus juridisch niet op de juiste manier “van toepassing verklaard”. ⚖️ Het gevolg? Geen juridische basis In juridische zin waren de algemene voorwaarden daardoor niet bindend. De wederpartij had ze niet geaccepteerd, en er was geen verwijzing opgenomen in de offerte of andere communicatie omtrent het van toepassing verklaren van de algemene voorwaarden. Resultaat: de klant hoefde de annuleringskosten niet te betalen. Een flinke financiële domper. ✅ De oplossing: herzien én correct inzetten Gelukkig kon ik snel bijspringen. Ik heb niet alleen de inhoud van de algemene voorwaarden aangescherpt (inclusief duidelijke bepalingen over annulering en betalingstermijnen), maar ik gaf ook praktische tips en voorbeeldteksten om ervoor te zorgen dat de voorwaarden voortaan op de juiste manier worden gebruikt. Onder andere: Hoe en wanneer je voorwaarden moet meesturen Welke formuleringen je op je offerte, factuur of website zet Wat je moet doen bij mondelinge of snelle online afspraken Het resultaat? De ondernemer is nu beter beschermd en weet precies hoe hij zijn juridische basis goed inzet. Geen gedoe meer over annuleringskosten of andere afspraken, alles is duidelijk en waterdicht. Wat kun jij hiervan leren? Veel ondernemers denken dat ze ‘klaar’ zijn zodra er algemene voorwaarden zijn opgesteld. Maar minstens zo belangrijk is het correcte gebruik ervan. Doe je dat niet, dan loop je onnodig (financieel) risico. Laat je algemene voorwaarden niet alleen opstellen, maar ook goed uitleggen en integreren in je werkwijze. Zo ben je beschermd én voorkom je discussies achteraf. Vragen over jouw algemene voorwaarden? Wil je zeker weten dat jouw voorwaarden juridisch kloppen én op de juiste manier worden toegepast? Neem vrijblijvend contact met mij op. Ik help je graag verder.